https://en.aleyshalechet.co.il/wp-content/uploads/2018/05/logo.png

שריפת גופות

שריפת גופות

"וְאָנֹכִ֖י עָפָ֥ר וָאֵֽפֶר…"
שריפה כאלטרנטיבה לקבורה היא לגמרי יהודית, חוקית, לגיטימית, נפוצה ומקובלת. המונח הוא אוֹפְרָה, ,מונח עברי שניתן על ידי שותף שלנו לדרך והוטמע על ידי אלון נתיב, מנכ"ל עלי שלכת בשנת 2004.

ניתן לקבור אפר, להכניס לקבר קיים של בן משפחה, להעמיד מצבה, לשתול בשורשי עץ זיכרון, לפזר באתרים רבים ועוד אפשרויות הנצחה רבות. (פנו אלינו לקבלת קטלוג עד הבית 1-800-333-188)
המצב בתחום הקבורה בישראל שונה מאוד כיום מאשר מה שהיה בתחילת דרכנו בשנת 2004 כבית לוויות ראשון בארץ המציע שירותי שריפת גופות.
מצוקת הקרקעות הולכת וגדלה והעלויות גבוהות או שהקבורה נעשית בקומות ולכן מספר האנשים המחפשים אלטרנטיבה אחרת גדל.
"עלי שלכת" כבר בית לוויות מנוסה יודע לתת פתרונות בתחום לכל בקשה של המשפחה או המנוח.
צפו בסרטון:

תוכנית "המקצוענים", 2011,  עם שירה פליקס – ראיון עם אלון נתיב, מנכ"ל עלי שלכת.

חברת עלי שלכת החלה את פעילותה כאמור בשנת 2004.
פעילו שהחלה בחקר מעמיק של משמעויות ומגמת שירותי שריפת גופות בעולם, ההיבטים החוקיים במדינת ישראל, ההשלכות על איכות הסביבה ועוד, המשיכה בניתוח מעמיק של תוצאות המחקר והחלטה להניע קדימה את פרויקט הקמת המשרפה (אוֹפְרה) העברית הראשונה במדינת ישראל, וזאת כחלק מתפיסת עולמנו כמובילי תחום הקבורה במדינת ישראל על כל משמעויותיה.

מהי שריפת גופות (אופרה)

שריפה הינה תהליך בו מוכנסת הגופה לתנור מיוחד בו היא נשרפת בחום גבוה, תהליך האורך בין שעה וחצי לשעתיים. התוצאה הסופית הינו אפר, המועבר לכלי לאחסון זמני. הכלי הזמני ובו האפר מועברים לרשות המשפחה אשר בוחרת מה ברצונה לעשות עימו.

שריפת גופות בראי ההיסטוריה

קשה למצוא עדויות מדויקות על תחילת השימוש בשריפה של גופות ע"י האדם. מרבית המחקרים מצביעים על תקופת האבן כתקופה בה כבר יש עדויות לשריפת גופות, כאשר עיקר העדויות הן מאגן הים התיכון. בתקופת הברונזה החל המנהג להתפשט ברחבי אירופה למידע נוסף לחץ כאן

שריפת גופות – מגמות בעולם המודרני

במדינות מתקדמות יותר ובעיקר אלו הסובלות ממצוקת קרקעות, הוכנסו חוקים המעודדים את הבחירה בשריפת גופות כאופציה המועדפת. נתוני 2008 מצביעים על כך ששיער הבוחרים בשריפת גופה ביפן מגיעה ל-100 אחוז, הונג קונג 87 אחוז, שווייץ 82 אחוז, צ'כיה 81 אחוז, אנגליה 72 אחוז. למידע נוסף  ולנתונים סטטיסטיים לחץ כאן

הסיבות לבחירתו של אדם בשריפת גופה

בעשורים האחרונים הולך וגובר השימוש בשריפת גופות בכל רחבי העולם המערבי מכמה סיבות: פילוסופיה אישית/רוחנית, פשטות ונוחות, חיסכון, פלורליזם דתי, תנודה גדולה של האוכלוסייה.למידע נוסף לחץ כאן
מסקר אשר בוצע לאחרונה עולה כי קיים ביקוש ממשי ובלתי מבוטל לשירותי קרמטוריום (אוֹפְרה) במדינת ישראל. בסקר זה עלה כי כ- 30% בקרב הנשאלים הביעו רצון לבחור בשריפת גופות על פני קבורה. יש לציין כי הסקר אינו מייצג את כלל אוכלוסיית המדינה, אולם מעיד באופן חד משמעי על הצורך בשירות זה.

מפורסמים שבחרו בשריפת גופה

מקדמת דנן בחרו מנהיגים ומובילי דרך, להיפרד מן העולם על ידי שריפת גופתם (איפרור) . שאול מלך ישראל ובניו הובאו ליבש גלעד ושם נשרפו בעוד שמלכים אחרים שנענשו על ידי ה', כמו המלך יהורם לא נשרפו. בעידן המודרני, בין היהודים המפורסמים בתחומים שונים שבחרו בדרך זו ניתן למצוא את אלברט איינשטיין, זיגמונד פרוינד, הרפו מרקס, רוברט אופנהיימר, רומן גארי (אמיל אז'אר), אתל מרמן, פיטר סלרס, איימי וויינהאוס.

למידע נוסף לחץ כאן

שריפת גופות – מיתוסים מול מציאות

קיים מספר לא מבוטל של מיתוסים הקשורים לנושא שריפת גופות, ואשר את חלקם ברצוננו להפריך כאן :

שריפת גופות מותרת בישראל

שריפת גופות אינה אסורה ביהדות

כבשן לשריפת גופות אינו גורם לזיהום אוויר

למידע נוסף לחץ כאן

שריפת גופות ויהדות

השריפה אינה מנוגדת ליהדות ולדברי אחד מאבות בית הדין הרבניים אף היה זה הנוהג המקובל בתקופת המלכים. בחו"ל הבחירה בשרפה רווחת ומקובלת (גם בקרב היהודים), ועם השנים אף גדלים שיעורי הבחירה בדרך פרידה זו. למידע נוסף לחץ כאן.

למאמר נוסף בנושא לחץ כאן

שריפת גופות – ציטוטים

שמואל א', ל"א, י"ב:

"וַיָקוּמוּ כָל אִיש חַיִל וַיֵלְכוּ כָל הַלַיְלָה וַיִקְחוּ אֶת גְוִיַּת שָאוּל וְאֵת גְוִיּת בָנָיו מֵחוֹמַת בֵית שָן וַיָּבאו יָבֵשָה וַיִּשְרְפו אֹתָם שָם".

הרמב"ם במשנה תורה, ספר טהרה, בהלכות טומאת מת פרק ג כתב: "המת שנשרף, ושלדו קיימת, והיא השדרה והצלעות–הרי זה מטמא כמת שלם, ואין צריך לומר אם נחרך; אבל אם נשרף עד שנתבלבלה צורת תבניתו, טהור. וכן שפיר מרוקם שטרפו במים–טהור, שהרי נתבלבלה צורתו. [י] בשר המת שנפרך ונעשה כקמח, טהור; וכן אפר השרופין, טהור. וכן התולעים הנהווין מבשר המת, בין חיים בין מתים–טהורין. וכבר ביארנו שהמוח כבשר בכל מקום–בין במת, בין בנבילה ושרץ". למידע נוסף לחץ כאן

נגישות